ODATA CU PLANTELE PRIMITI IN COLET SI UN GHID CU RECOMANDARI.
Cum plantam: 1) Groapa de plantare trebuie sa fie cu minim 30% mai mare decat dimensiunea ghiveciului. Puteti amesteca pamant din groapa de plantare cu un substrat de calitate 2) apasam usor peretii ghiveciului si apoi scoatem planta cu grija, fara sa cada pamantul de pe radacini 3) plantam si udam din abundenta.
Nu uitati aceste reguli! Pastrati pamantul curat in jurul oricarei plante din gradina; tineti gazonul si aspersoarele departe! Orice planta care face flori si fructe trebuie plantata cat mai la soare; restul pot fi plantate la soare sau la semiumbra. Plantele crescute la ghiveci se uda doar cand pamantul de deasupra e complet uscat, altfel cu timpul vor putrezi radacinile! Plantelor crescute in ghivece trebuie sa li se administreze ingrasamant periodic. Celor care fac flori, fructe le trebuie ingrasamant “universal” sau “pentru plante cu flori”. Cat timp nu au frunze plantele nu au nevoie decat de putina apa, se uda rar. Plantele din gradina se uda o data pe saptamana din abundenta. Doar in iulie si august se pot uda de doua ori pe saptamana cu multa apa!
Plantele livrate in ghivece se pot planta pe tot parcursul anului (cu exceptia perioadelor in care solul este inghetat). In functie de sezon, plantele se livreaza in ghivece ori cu radacina impachetata.
POMII FRUCTIFERI se stropesc preventiv, cu produse de la fitofarmacie. Primul tratament se face in februarie-martie, cand temperatura de afara e de peste 5 grade cu: ulei horticol (se imbaiaza plantele de sus pana jos). Dupa infrunzire se face tratament cu insecticide + fungicid. Dupa scuturatul petalelor de flori se face alt tratament cu produse diferite decat cele folosite anterior (alt fungicid + alt insecticid). In lunile mai-iunie puteti stropi din nou adaugand si un acaricid impotriva paianjenilor.
Pomii columnari se planteaza la 60-100 cm unul de altul. Nu li se fac taieri decat daca apar ramificatii; acestea se scurteaza la 20-25 cm de ax, fructele urmand sa apară tot in apropierea axului ori chiar pe aceasta. Nu formeaza coroana ca pomii clasici. Intra repede pe rod, dupa 1-2 ani de la plantare.
Intre pomii pitici se lasa minim 3 metri. Sunt soiuri cu crestere lenta sau moderata, altoite pe portaltoi de vigoare slaba si rar trec de 2,5 metri inaltime. Li se fac taieri de reducere a coroanei. Intra pe rod dupa 2-3 ani de la plantare.
Intre pomii clasici (ex: măr Ionatan, păr Conference) se lasă măcar 4 metri. Punctul de altoire se lasa 2-4 cm deasupra solului. Nu se pun ingrasaminte in groapa de plantare, nu se mocirlesc radacinile! Intra pe rod dupa 3-4 ani de la plantare.
Vița de vie trebuie stropita preventiv, ca si pomii fructiferi; la fel si trandafirii. Pentru scheme de tratament si produsele necesare adresati-va unei fitofarmacii.
Magnoliile. Odata plantata, udati magnolia aproape zilnic in primele doua saptamani. Ulterior udati-o de 1-2 ori pe saptamana dar cu multa apa (minim 15 litri) . Udarile regulate in lunile iulie si august sunt esentiale. Nu se taie, nu se muta in alt loc.
Smochinul trebuie invelit cativa ani, pana cand tulpinile devin mai groase. Puteti creste cu succes smochini in ghivece de 10- 35 litri; aplicati ingrasamant pentru plante cu flori (eventual bio) din comert, in doze mici, de cateva ori pe an. Smochinul se poate adaposti iarna in casa,beci, garaj etc unde temperature nu scade sub -5 grade; cand nu are frunze nu are nevoie de lumina.
Afinul de cultura (Bluecrop, Duke, Chandler etc) necesita in groapa de plantare sau in ghiveci pamant special pentru afini (turba acida); se gaseste la sac la toate magazinele mari de gradina. Se foloseste doar acest pamant special la plantare. Afinul canadian (pomul de stafide) nu necesita turba acida. Afinul siberian (“Boabe de Miere”) se planteaza in gradina, nu necesita nici el pamant special. Kiwi se planteaza in loc insorit; dupa ce va creste va necesita sustinere, precum vita de vie. Va fructifica dupa 1-2 ani. Se planteaza la 30 cm unul de altul, in linie. Intr-o parte se pun plantele feminine, in cealalta parte cele masculine. Arborii de mătase, castanul, smochinul, nucul, glicina formeaza radacini puternice. Plantati la minim 6 metri de casă!
Hortensiile iubesc umiditatea si se planteaza in locuri ferite de lumina puternica a soarelui, la semiumbra sau umbra. Prefera soarele slab dimineata sau seara. Pot fi crescute si in ghivece. Maslinul, dafinul nu rezista afara iarna; ghivecele trebuie adapostite.
Citricele se muta in ghivece de 10-15 litri . Se foloseste pamant pt citrice. Periodic li se administreaza ingrasamant pt citrice. Iarna isi pot pierde frunzele din cauza aerului uscat din casa dar vor reinfrunzi. Cand mutati aveti grija sa nu cada pamant de pe radacini! Lamaiul trifoliat nu necesita pamant acid; se poate planta direct in gradina sau se muta in ghiveci mai mare, folosindu-se pamant universal.
Rodiul si kaki pot porni in vegetatie foarte greu, chiar la 2-3 luni dupa restul plantelor. Este recomandata protectia lor pe timpul iernii.
TRANDAFIRII
Veți primi trandafirii pregătiți pentru plantare, nu vor necesita tăieri; în următorii ani tăierile au că scop îndepărtarea lastarilor rupți și bolnavi, dirijarea creșterii și reglarea volumului de înflorire
Înainte de plantare țineți rădăcinile trandafirilor în apă cel puțin 30 de minute. Groapă trebuie să fie de cel puțin 30/30/30 cm . După plantare udați din abundență.
Stropirea trandafirilor se face de câteva ori pe an, are rol preventiv. Se folosesc soluții pe baza de cupru și sulf pentru prevenirea celor mai frecvente boli (fainare, rugină, patarea neagră, boli fungice), în combinație cu un insecticid.