ODATA CU PLANTELE PRIMITI IN COLET SI UN GHID CU RECOMANDARI.

Groapa de plantare trebuie sa fie cu 20-30% mai mare decat dimensiunea ghiveciului sau a balotului de pamant.  Puteti amesteca pamant din groapa de plantare cu un substrat de calitate.  In cazul plantelor cu radacina impachetata o groapa de 35/35/35 cm este suficienta.

La plantarea smochinilor puteti folosi pamantul din groapa sau pamant universal/de flori/de padure!

La plantarea magnoliilor, plantelor decorative este recomandat sa folositi pamantul din groapa amestecat cu pamant universal/de flori din comert !

La plantarea coniferelor  (brazi, molizi, pini, ienuperi, tuia etc) se recomanda amestecarea pamantului din groapa de platnare cu pamant special de conifere !

=================================================================================================

SMOCHINUL CRESCUT IN GHIVECI:

          Smochinii nostri sunt obtinuti din butasi recoltati din alti smochini din gradina noastra; sunt deci adaptati la clima din tara noastra.

– cand mutati smochinul („Ficus Carica”)  intr-un ghiveci mai mare ( de 10, 20 sau chiar 35 litri ) aveti grija sa nu scuturati radacinile de pamant ; puteti pune smochinul intr-un ghiveci de 10 litri la scurt timp dupa ce il primiti de la noi.

– plasati ghiveciul intr-un loc cat mai calduros si luminos: aproape de o fereastra iarna, in fata casei in plin soare sau pe balcon in sezonul cald

– daca smochinul  creste vertical pe o singura tulpina, „ciupiti-i” varful cand are 45-50 cm pentru a obtine forma de tufa sau copacel , cu mai multe ramificatii ; acest procedeu favorizeaza si aparitia mai rapida a primelor fructe

– aplicati ingrasamant pentru plante cu flori (eventual bio) , din comert, in doze mici,  de cateva ori pe an ; din iulie si pana in octombrie nu se mai fertilizeaza.

– peste iarna se poate adaposti in casa, beci, magazie, garaj ; temperatura nu trebuie sa scada sub – 5 grade pentru ca frigul ar putea trece din peretii ghiveciului ; daca vor fi peste 8-10 grade smochinul va reinfrunzi si va relua vegetatia.

– puteti opta pentru a creste initial smochinul in ghiveci  pana cand tulpinile devin mai groase (timp de cateva luni, un an, doi ani) dupa care sa-l plantati definitiv in pamant .

 

SMOCHINUL PLANTAT IN GRADINA:

– alegeti un loc in plin soare sau la semiumbra, daca se poate adapostit de ziduri sau garduri ; lasati minim 2 metri intre plante.

– plantati intr-o groapa de minim 30*30*30 cm  si udati cat mai des in primele zile, mai ales daca faceti plantarea vara.

– indiferent de zona, este recomandat ca in primele 2 ierni sa faceti macar o minima protectie smochinului (panza microporoasa anti-inghet neagra din agril,  speciala pentru plante);  acest lucru nu este valabil daca plantati in orase din sudul , sud-estul , sud-vestul tarii ori pe litoral.

– pentru a proteja smochinul  la inceputul iernii strangeti toate tulpinile la un loc si legati-le; le puteti inveli cu panza de tip agril in mai multe straturi ,  prelate , saci de iuta, alte  materiale termoizolante si apoi folie; in folie dati cateva gauri la inceputul lunii martie.

– smochinul poate da 2 recolte pe an (iulie-august  si septembrie-octombrie)  daca e ingrijit corespunzator

        Este bine ca smochinii mici (pana in 80-100 cm)   sa fie inveliti in prima iarna, la inceputul lunii decembrie. Folositi o cutie de carton goala pe care o faceti rost din timp si puneti-o peste smochin . Umpleti-o cu frunze uscate sau paie; acestea vor tine de cald daca sunt indesate . Se inchide cutia in partea de sus si se trage peste ea o folie groasa de plastic; in folie la inceputul lunii martie dati cateva gauri  ca planta sa poata respira. Smochinii trec astfel orice iarna , chiar daca temperatura scade sub -25 grade . Se dezvelesc in martie-aprilie si in vara for fructifica.


=================================================================================


MAGNOLIA

Magnoliile infloresc primavara, in lunile martie-aprilie si dupa cativa ani de la plantare pot inflori si in iulie-august. Unele soiuri infloresc de doua ori, inca din primii ani (Genie, Cleopatra, Betty etc)

Groapa in care o vei planta nu trebuie sa fie foarte adanca, pentru ca radacinile iau nutrimentele din straturile superioare ale solului. Pe fundul gropii, poti sa pui un strat de cativa centimetri de pietris, pentru a impiedica acumularea apei si putrezirea radacinii plantei.  O groapa de 40/40/40 cm este suficienta.

Odata plantata, udati magnolia des in primele doua saptamani (aproape zilnic).  Ulterior udati-o la 3-4 zile cu aproximativ 10 litri de apa .  Un strat de mulci din scoarta de copac sau gazon tuns in jurul plantei ajuta la mentinerea umiditatii in zilele caniculare.  Atentie in primul an in care se planteaza: in lunile iulie si august trebuie udata cat mai des, daca se poate zilnic!

Daca este crescuta in ghiveci este necesar sa i se administreze un ingrasamant „pentru plante cu flori”.

==================================================================================


MAGNOLIA GRANDIFLORA

Magnolia   GRANDIFLORA  este o magnolie vesnic verde  ce pastreaza frunzele iarna.  Aceasta are flori uriase de 25-30 cm in diametru,  alb-bej cu un parfum subtil, specific.  Infloreste continuu din iunie pana in august.

La maturitate aceasta poate ajunge la inaltimea de  5-7 metri; se planteaza la soare sau semiumbra.   In primele ierni poate fi acoperita cu panza de tip agril de culoare alba speciala pentru plante  daca in zona dvs se inregistreaza temperaturi de -20 de grade sau mai mici.  Nu folositi plastic!