Smochinul crescut in ghiveci – recomandari
Smochinul, cunoscut cu denumirea ştiinţifică Ficus carica, este un arbust de origine subtropicală consemnat în cărţile de specialitate încă din Antichitate. In Romania sunt smochini comuni (dioici) ce fructifica partenocarpic (fac fructe fara polenizare) . In lume exista peste 700 varietati de smochini, diferiti prin forma, gustul si culoarea fructelor. Smochinii de la noi din tara pot rodi de doua ori pe an, productii constante si mari obtinandu-se de la smochinii de 3-4 ani .
Florile smochinului sunt verzui, insesizabile intrucat cresc in interiorul fructului. Cand desfaceti o smochina, in interior gasiti foarte multe firisoare care nu sunt altceva decat anterele florii. In Romania, smochinii nu au nevoie de polenizatori intrucat florile sunt toate de sex feminin si se autopolenizeaza.
Daca va doriti un smochin si nu aveti curte, il puteti creste in ghiveci, inclusiv intr-un apartamant sau balcon . Un smochin in ghiveci fi la fel de productiv ca cel plantat in sol daca este ingrijit corespunzator. Smochinului in ghiveci i se vor administra ingrasaminte pentru plante cu flori in doza mica, de cateva ori pe an . Ghiveciul trebuie schimbat cu unul mai mare treptat, pana ajungeti la unul cu volumul 15-25-40 litri (cat sa-l puteti muta). Din aprilie smochinul in ghiveci poate fi mutat langa casa , in plin soare pana toamna inainte de caderea brumei cand se aduce in casa. Smochinul din ghiveci va rodi in cateva luni , la fel ca si cel plantat in gradina. O smochina are nevoie de aproximativ 3 luni de zile din momentul in care se formeaza pana la coacere .
Cum pregatim rapid smochinii pentru iarna
Toti smochinii pana intr-un metru înaltime ar trebui protejati in prima lor iarna afara. Protejarea se face in felul urmator: se aduna toate ramurile la un loc si se leaga cât mai strâns. Se obtine o coloana compacta pe care se infasoara pânza de sac de iuta
sau pânza speciala de protectie a plantelor din agril. Agrilul se gaseste in magazinele de profil la metru si este de doua feluri: de culoare alba si de culoare neagra. Vi-l recomandam pe cel negru deoarece este de 3 ori mai gros decat cel alb!
Dupa ce ati infasurat agrilul, iuta sau alt material textil puteti acoperi cu folie groasa de plastic. In aceasta trebuie date cateva gauri pentru aerisire dupa data de 20 februarie cand incepe sa se incalzeasca. Se dezveleste treptat smochinul incepanad cu luna martie.