Smochinul, cunoscut cu denumirea ştiinţifică Ficus carica, este un arbust de origine subtropicală consemnat în cărţile de specialitate încă din Antichitate. Smochinii sunt de 3 feluri: comuni, de tip Smyrna (polenizați de viespea Blastophaga) si de tip San Pietro (prima recoltă se face fără polenizare, iar a doua necesită polenizare de către viespea Blastophaga).  In Romania sunt smochini comuni (dioici) ce fructifica partenocarpic (fac fructe fara polenizare) . In lume exista peste 700 varietati de smochini, diferiti prin forma, gustul si culoarea fructelor. Smochinii de la noi din tara pot rodi de doua ori pe an, productii constante si mari obtinandu-se de la smochinii de 3-4 ani .

Florile smochinului sunt verzui, insesizabile intrucat cresc in interiorul fructului. Cand desfaceti o smochina, in interior gasiti foarte multe firisoare care nu sunt altceva decat anterele florii. In Romania, smochinii nu au nevoie de polenizatori intrucat florile sunt toate de sex feminin si se autopolenizeaza.

Daca va doriti un smochin si nu aveti curte, il puteti creste in ghiveci, inclusiv intr-un apartamant sau balcon . Un smochin in ghiveci fi la fel de productiv ca cel plantat in sol daca este ingrijit corespunzator.  Smochinului in ghiveci i se vor administra ingrasaminte pentru plante cu flori in doza mica, de cateva ori pe an . Ghiveciul trebuie schimbat cu unul mai mare treptat, pana ajungeti la unul cu volumul 15-25-40 litri (cat sa-l puteti muta).  Din aprilie smochinul in ghiveci poate fi mutat langa casa , in plin soare pana toamna inainte de caderea brumei cand se aduce in casa.  Smochinul din ghiveci va rodi in cateva luni , la fel ca si cel plantat in gradina. O smochina are nevoie de aproximativ 3 luni de zile din momentul in care se formeaza pana la coacere .